Személy, tánc, fogalom

Testek filozófiája – Szegedi Kortárs Balett

Sajátos szerkezetű, könnyen emészthető moralitásjátékot koreografált a Szegedi Kortárs Balett társulatának Juronics Tamás. A szünettel elválasztott, két tételből álló – maratoni érzetet keltő – est az elmúlt években készült, irodalmi adaptációkon nyugvó művek után puritánságával tüntetett. Szcenikai értelemben legalábbis.
Halász Tamás | 11. 01. 31.

 

Szellemes alapötletre épül a Testek filozófiája: két része úgy viszonyul egymáshoz, mint egy fekete-fehér és egy színezett nyomat, metszet vagy fotográfia. A két mű-térfél időtartam tekintetében is eltér, tartalmuk egybevágósága dacára: rendhagyó módon a második felvonás a hosszabb, s ez nem csupán a harsánysága keltette érzet.

Juronics Tamás az élet alaphelyzeteit, megszemélyesített, megtestesített meghatározóit emelte színpadra, s ugyancsak szokatlan módon nyúlfarknyi, személyes, színpadi felvezetőjével kezdte meg az estet. A mű jellegénél fogva ez nem volt különösebben szükséges, mert kellő figyelemmel az ember gyorsan rájöhetett a koncepció lényegére, a két félidő kapcsolódására, különbözéseire. A színlapon pedig olvashatta is: „Nem világnézetet, világképet vagy ideológiákat akarunk megfogalmazni, ahogy maga a filozófia is különbözik ezektől, csupán saját eszközeinkkel, vidám hangulatban reflektálunk a felmerülő kérdésekre, problémákra, a nézőnek meghagyva a saját értelmezés, a szabad asszociáció lehetőségét.”

 

testek-filozofiaja-szkb-2

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/1-2. számában.

 

 

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

 

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

 

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

 

Az aktuális szám 395 Ft

 

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

 

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

 

Testek filozófiája

 

Zene: Milan Savic (I. rész); Chopin, Liszt, Schumann, Csajkovszkij, Gershwin (2. rész)

Fény: Stadler Ferenc

Koreográfus-asszisztens: Czár Gergely

Koreográfia: Juronics Tamás és a Társulat

Rendező: Juronics Tamás

Táncolják: Csetényi Vencel, Fehér Laura, Finta Gábor, Hajszán Kitti, Haller János, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Májer Gábor, Markovics Ágnes, Palman Kitti, Szarvas Krisztina, Tarnavölgyi Zoltán, Tóth Andrea, Zsadon Flóra

 

Bemutató: 2010. december 10.

Budapesti bemutató: 2011. január 25.

Helyszín: Nemzeti Táncszínház

 

További írások az interneten:

Török Ákos: Halászlé betűtésztával

Vida Virág: Fogalom-játék

Zsedényi Balázs: Gyorstalpaló

 

 

Videórészlet:

vtv-szeged

 

 

Fotógalériák:

Táncélet

Horváth László

Dusha Béla