2009

Az alternativitás mindenkié

Debreceni Alternatív Színházi Szemle, 2009

A Debreceni Alternatív Színházi Szemle harmadik napján, annak is az utolsó előadásán, Ágens Ira (düh) című produkciójára bekeveredett egy neopunk fiú. (Fekete szerelés, felállított, kék haj, némi fém a bakancson.) Hirtelen zavar támadt, sokan nem tudták eldönteni, hogy az előadás beépített és megkonstruált része, vagy egy véletlenül idekerült provokátor. A három oldalról nézőkkel körülvett színpadtéren kívül, a közönség soraiban párhuzamos előadás bontakozott ki.

Sebők Borbála | 09. 09. 18.

Szerelemről szótlanul

Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja, 2009

Izgalmasabb némán beszélni a szerelemről, hiszen nincsenek már olyan szavak, amelyek újat tudnának mondani róla. A sepsiszentgyörgyi M-Stúdió Romeo & Juliája tánccal, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Amor Omniája árnyjátékkal, mozgással próbálta új megközelítésbe helyezni az örök, mégis kicsit elcsépelt szerelem-témát. Mindkét társulatnak összejött.

Márton Imola | 09. 06. 29.

Csalóka Tamási

Ötödik tudósítás

Tamási darabjai könnyednek tűnnek, mégis sok csapdát rejtenek magukban. Pinczés István szerint a Tamási-darabok színpadra alkalmazásának egyik veszélye, hogy az előadás felszínes etnográfiai kirakodóvásár lesz. Ha pedig a rendező sajátos irányba próbálja eltolni az értelmezést, félő, hogy akaratlanul is lehántja a műről a költőiséget. A Kisvárdán versenyző három Tamási-előadás mindegyike bizonyos értelemben középutat választott - több-kevesebb sikerrel.

Márton Imola | 09. 06. 29.

Kétszeresen másként

Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja, 2009

Két társulat is Ödön von Horváth-adaptációt hozott a kisvárdai fesztiválra: az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Mesél a bécsi erdőt, a nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata pedig a Kasimir és Karoline-t. Mindkét előadás esetében újszerű megközelítésben láthatjuk Ödön von Horváthot, ami az udvarhelyiektől annyira talán nem meglepő, a váradiaktól viszont annál inkább.

Márton Imola | 09. 06. 27.

Kezdemény(ezés)

Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja, 2009

A kisvárdai fesztivál negyedik napja két klasszikust is tartogatott a nézők számára: Maeterlinck A kék madár című tündérjátékát és Az ember tragédiáját. A programban ugyan ez szerepelt, de Az ember tragédiája szabadtéri előadás lévén a zuhogó eső miatt elmaradt. A csíkszeredaiak Maeterlinck-adaptációja azonban olyannyira bővelkedett újszerű, működőképes és kevésbé sikerült ötletekben, hogy akár két előadás is gazdálkodhatott volna belőlük.

Márton Imola | 09. 06. 26.