A hét legfontosabb eseményei

1. rész – Két táncbemutató és három fesztivál

Nagyon sűrű hét lesz a mostani. A rengeteg bemutató mellett (amelyek közül most két táncszínházi előadásra hívjuk fel a figyelmet) több fesztivál is zajlik. A Bábszínházi Világnaphoz kapcsolódik a BÁBU fesztivál, monodrámák és stúdiószínházi előadások láthatók Tatabányán, hazai és határon túl színművészeti főiskolások mutatkoznak be Kecskeméten.
Ellenfény | 18. 03. 19.

 

Gyöngyhalász – Badora Társulat (2018. március 20.)

 

Sűrű hónapok állhatnak Barta Dóra mögött. Az Erkel Színházban januárban bemutatott Porgy és Bess koreográfusi munkája után ő készítette el a Kecskeméten februárban bemutatott Kőműves Kelemen koreográfiáját is. Néhány napja volt a Kecskemét City Balett Rómeó és Júlia című táncelőadásának bemutatója, amelynek a koreográfus-rendezője Barta Dóra volt.

 

gyonhalasz-badora-1

 

A Gyöngyhalász című táncelőadás esetében azonban nemcsak a koreográfusi, rendezői munkát végezte, hanem ő tervezte a teret, a látványt és a jelmezeket is. A Müpában látható keddi budapesti bemutatót a Badora Társulat táncosai adják elő: Horváth Zita, Szőllősi Krisztina, Jurák Bettina, Varga Lotti, Halász Gábor, Feledi János, Földesi Milán, Szóka Roland.

 

gyonhalasz-badora-3

 

Az előadás egy Rónay György idézetet választott mottóul: „Nem ismerem a tengert. Soha nem fogtam puha, sós kezét. Csak az álom moraját ismerem. Ragyog a hold, és hömpölyög az ár. Csak ezt a tág belégzést ismerem, ahogy a mélyben készülődik, a tüdő tágulását, a sejtek és a véredények tágulását, ahogy a nyugalom föltornyosul, a mozdulatlanság megindul – nem ismerem a tengert, csak ezt az áradást, ahogy a szikkadt homokot elönti, ahogy hab habra csap, tajték tajtékra fodrozódik, hullám hullámra hull – csak ezt, jégmadarak ringását, sirályok zuhanását, vajúdó vemhek tornyosodó feszülését – nem ismerem a tengert, csak az álom moraját ismerem, ahogy az ár tetőfokán kicsap a tenger, az apályt ismerem, a hanyatló hullámokat, hátráló fodrok csillámos taréját, szikkadó fövényen rákok rémült rángásait, tengeri pókok színeváltozását az ollós iszonyatban, haldokló moszatok gyűrűjében kocsányszemű hüllők agóniáját, s a pánik mocsarának közepén a fodros kagyló rózsaszín csodáját, akár egy asztal bársonyán, akár egy bársonyos tenyéren, és benne zúg a tenger."

 

SZÍN-TÁR (2018. március 20–24.)

 

Kilencedik alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a Színművészeti Egyetemek Találkozóját. A keddtől szombatig tartó fesztiválon a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki színművészeti főiskolások mutatják be vizsgaelőadásaikat.

A fesztivál kedden a kaposvári főiskolások osztályterem-színházi előadásával, a Bánk-misszióval indul. „Vidnyánszky Attila miután megrendezte a Nemzeti Színházban a Bánk bánt, a fiatal harmadéves egyetemistákkal tervbe vette a Bánk bán missziót, ami egy tantermi előadás, elsősorban fiataloknak. Célja, hogy Katona József Bánk bánjára felfigyeljenek a diákok."

 

vadkacsa-odry

Vadkacsa

 

Ugyancsak kedden látható a fesztiválon a budapesti színművészeti egyetem Vadkacsa című előadása. Ibsen darabját Zsótér Sándor és Börcsök Enikő osztályának diákjaival Fodor Tamás rendezte meg. Szerdán az Újvidéki Művészeti Egyetem negyedéves diákjainak vizsgaelőadása látható. Beckett klasszikusát, a Godot-ra várvát László Sándor rendezte.

Csütörtökon két Shakespeare-előadás szerepel a programban. Mindkettőt a kolozsvári színművészeti főiskola hallgatói adják elő, és mindkettőt Keresztes Attila rendezte. Előbb az Ahogy tetsziket játsszák, majd a Rómeó és Júliát.

 

augusztus-marosvasarhely

Augusztus (próba)

 

Pénteken a marosvásárhelyi főiskolások mutatkoznak be. Augusztus című nonverbális előadásuk Bruno Schulz elbeszélései nyomán készült, a rendező Balázs Zoltán.

A szombati zárónapon a másodéves kaposvári főiskolások, a Cseke-osztály tagjai mutatkoznak be. Vizsgaelőadásukat Réczei Tamás rendezte. A Mengele törpéi című produkció Jehuda Koren-Eliat Negev Lélekben óriások voltunk című kötete alapján készült, amely az Ovics család különleges és kivételes deportálásának történetét mondja el. A hét törpenövésű ember dr. Mengele látókörébe és szeretetébe került Auschwitzban. „Új szemszögű történet a haláltáborból, szinte mese."

 

A fesztivál honlapja

 

MOST FESZT (2018. március 21–25.)

 

Szintén szerdán kezdődik Tatabányán a monodráma és stúdiószínházi fesztivál, amelyet immár negyedik alkalommal rendez meg a Jászai Mari Színház. Az idei fesztiválon vidéki, határon túli és független műhelyek munkái közül négy monodráma és öt stúdiószínházi produkció szerepel.

 

carmen-nyiregyhaza-1

A név: Carmen

 

A fesztivál szerdán a nyíregyházi színház A név: Carmen című produkciójával indul. Prosper Mérimée kisregénye alapján a szövegkönyvet az előadás rendezője, Sediánszky Nóra írta. A darab „elsősorban az emberi lélek mélyén rejlő, elemi erejű szenvedélyekre, sokszor önmagunk elől is titkolt, legbenső vágyainkra, félelmeinkre, sóvárgásainkra, egymás felé vagy egymás mellett elvezető útjainkra helyezi a hangsúlyt." Az előadást Kosik Anita, Nagyidai Gergő, Szegezdi Róbert, Széles Zita, Horváth Réka és Munkácsi Anita játssza.

Csütörtökön két produkció látható. Előbb Pál András adja elő Kezdhetek folytatódni című Petri-estjét. (A rendező Valcz Péter, közreműködik Rozs Tamás csellista.) Majd a Szabadkai Népszínház magyar társulatának produkciója látható. A Csak egy szóval mondd című előadás Elvira Lindo azonos című regénye nyomán készült, az adaptációt Gyarmati Kata készítette, a rendező Edvin Liverić. „A darab két, a harmincas évei elején járó, a társadalom perifériájára szorult nő arcképe, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást, és bizonyos értelemben tanúi egymás életének. Találkozásaikat, az együtt töltött éveket, a velük történt leginkább tragikomikusnak mondható eseményeket, különös kapcsolatukat, vitáikat, összetartásukat, mindkettőjük illúzióit és csalódásait ismerjük meg az előadáson keresztül." A két nőt G. Erdélyi Hermina és Körmöczi Petronella játssza, az összes férfiszerepben pedig Ralbovszki Csaba jelenik meg.

 

csak-egy-szoval-mondd-szabadka

Csak egy szóval mondd

 

Pénteken is két előadás látható. Előbb az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció közös előadása látható. Az Edouard Louis Leszámolás Eddyvel című regénye alapján készült előadást Rába Roland rendezte, és Nagy Dániel Viktor játssza. Majd Háy János darabja, A halottember látható. Az Ördögkatlan Produkció, a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadását Bérczes László rendezte, és Mészáros Sára, Mucsi Zoltán, Grisnik Petra, Kovács Krisztián, Molnár Gusztáv és Rozs Tamás játssza.

A szombati két előadás közül az első a budapesti színművészeti egyetem produkciója. A Túlóra című előadás egy kortárs svéd dráma, Lisa Langseth A karmester szeretője című műve alapján készült. Az előadást Vadász Krisztina rendezte, és Pálya Pompónia játssza. A szombati másik előadás a Csiki Játékszín produkciója. Martin McDonnagh A párnaember című darabját Csiki Zsolt rendezte, és többek között Kányádi Szilárd, Vass Csaba, Kozma Attila, Kosztándi Zsolt és Szabó Enikő játssza.

 

parnaember-csikszereda

A párnaember

 

Vasárnap előbb a szolnoki színház produkciója látható. Jankovics Anna adja elő A legnagyobb tilos című előadását, amelyet kortárs gyerekversekből állított össze. A fesztivált a Miskolci Nemzeti Színház Elza avagy a világ vége című produkciója zárja. A Babits Mihály regénye nyomán készült előadást Fábián Péter és Benkó Bence írta és rendezte, és többek között Prohászka Fanni, Harsányi Attila, Szirbik Bernadette, Fandl Ferenc, Czakó Julianna játssza.

 

A fesztivál honlapja

 

BÁBU fesztivál (2018. március 21-23.)

 

A Bábszínházi világnapon kezdődik a Budapest Bábszínház fesztiválja, amelyet kilencedik alkalommal rendeznek meg. A rendezvény a hivatásos és független bábszínházak izgalmas, új utakat kereső bábelőadásait mutatja be. 2015 óta tematikus szempontok alapján állítják össze a programot. Ezúttal a legfiatalabb bábos nemzedék, az egy-két éve pályára lépett alkotók és előadók munkái láthatók. A program a legszélesebb közönséget célozza meg, csecsemőszínházi előadás éppúgy látható, mint óvodásoknak, kisiskolásoknak vagy felnőtteknek készült produkciók.

 

kamrapocok

 

A fesztivált a Kamrapocok című előadás nyitja, amely a miskolci Csodamalom Bábszínház és a DirAct Art koprodukciója. A darabot Fekete Ádám írta, Kovács Petra Eszter rendezte, és Fritz Attila adja elő. A hat éven felülieknek készült előadás „olyan fontos gyerekproblémákkal foglalkozik, mint a beilleszkedés nehézsége, a barátok iránti felelősség, valamint egy fontos hozzátartozó elvesztése, a gyász és annak feldolgozása. Mindez sok humorral, játékkal és dalokkal, a gyerekek nyelvén szólal meg."

16 éven felülieknek készült a szerda esti előadás, a H.A.N., amely „a tánc és a bábszínház nyelvén keresi a választ arra, hogy mit jelent férfinak lenni? Mit jelent nőnek lenni? És mi van a kettő között?". Az előadás alkotó-előadója Kovács Domokos, konzulense Fejes Kitty.

 

haromemeletes-mesekonyv

Háromemeleletes mesekönyv

 

Szintén hat éven felülieknek készült A háromemeletes mesekönyv. A zalaegerszegi Griff Bábszínház előadása Darvasi László könyve alapján készült, Somogyi Tamás rendezte, és Tóth Mátyás játssza.

A másik csütörtöki produkció felnőtteknek szól. A Bársonytafota című előadás Csokonai Lili (Esterházy Péter) Tizenhét hattyúk című regénye alapján készült. „Nagy Petra bemutatkozó monodrámájában a fiatalságról, ösztönökről, nőiségről beszél. Arra a kérdésre keresi a választ, mi marad, ha mindezt magunkba kell zárni."

 

pulcinella-es-a-varazskut

Pulcinella és a varázskút

 

Pénteken a Vaskakas Bábszínház két produkciója látható. Az Izeg-mozog! csecsemőszínházi előadás. „Hangok, zajok, ízek, szagok, fények, színek, formák, felületek, tárgyak, gépek, élőlények" jelennek meg Markó-Valentyik Anna előadásában. Óvodásoknak szól a Pulcinella és a varázskút című produkció Kovács Domokos és Főglein Fruzsina előadásában, az utóbbi rendezésében. „Pulcinella az olasz vásári hős, Vitéz László talján rokona aludni szeret a legjobban. Meg enni szeret a legjobban. Meg énekelni szeret a legjobban. De a legeslegjobban azt szereti, ha kedvére táncolhat, amikor csak akar. És ha az Ördöggel vagy magával a Halállal találja szembe magát, akkor még őket is megtáncoltatja."

A fesztivál nyitányaként március 20-án Lássuk a nézőt! címmel szakmai napot tart a Budapest Bábszínház. A rendezvény a magyarországi bábszínházakban folyó színházi nevelési munka feltérképezését szolgálja, illetve alkalmat ad a szakemberek tapasztalatcseréjére is.

 

Három nővér – Budapest Táncszínház (2018. március 22.)

 

Csehov klasszikus drámájának non-verbális átdolgozását mutatja be csütörtökön a Várkert Bazárban a Budapest Táncszínház. Az együttes már korábban is feldolgozott klasszikus világirodalmi műveket, ilyen volt például a Száz év magány vagy a Kislányom, Anne Frank táncszínházi adaptációi.

 

haromnoverplakat-fel

 

Az együttes honlapja így ajánlja az előadást: „A három nővér, a magány, a megalkuvás, a reménytelenség, a kilátástalanság, a várakozás, a nihilből való kitörés, a jobb lét utáni sóvárgás témája, melyben a mozgalmas és az értelmes élet iránti enervált, meddő vágyakozás jelenik meg. A három nővér szereplői jellegzetes csehovi hősök; az élet elhibázott, az eszményeket, a célokat az életbe átültetni nem tudó, akarat és tartás nélküli, de gazdag belső világot felmutató emberek, akiket közös szellemiség tart össze. Filozofálgatásaik állandó tárgya az eszményített múlt és a távoli jövőbe vetett hit. A jelen pillanat rosszul megélése és a nosztalgikus vágyakozás egy idealizált gyermekkor iránt vezet ahhoz, hogy az elérhetetlen jövőt fürkészik a boldogságuk megtalálásáért.

 

haromnover-probakep

Három nővér (próba)

 

Egy sors vagy három különböző életút? Egy karakter ábrándozása vagy a mindannyiunkból
kiszabadulni vágyó lélek menekülése a hétköznapok realitásából? Álmaink, reményeink, melyek tettek, tenni akarás hiányában vissza-visszatérő fásult gondolatokká korcsosulnak, ezzel megfosztva magunkat a jelenben rejlő boldogság felismerésének, megélésének lehetőségétől. Az önmagunk által teremtett gondolatok, melyek önsajnálattal vannak mélyen átitatva, kiábrándult közönybe süllyesztenek.
A »jobb élet« iránti kiolthatatlan vágyakozás motívuma olyan örök téma, mely időről időre újra megjelenik, ezzel emelve Csehov drámáját a kortalanok közé."

Az előadás zeneszerzője Kovács Benjamin, díszlet- és jelmeztervezője Klimo Péter, koreográfusa Sághy Alexandra.

 

A leadképen a Háromemeletes mesekönyv című előadás