Mit nézzünk a héten?

1. rész – Színház, bábszínház, tánc: A hét 10 legfontosabb eseménye

Heti ajánlónk eljső részében fontos ifjúsági színházi, bábszínházi, táncszínházi eseményeket, színházi bemutatókat ajánlunk a fővárosból és vidékről.
Ellenfény | 17. 10. 24.

 

A visszatérő – Kolibri Színház (2017. október 24. 17.00)

 

Az idén ünnepli 25. születésnapját a Kolibri Színház. A jubileumi évad egyik „ünnepi" bemutatója a Visszatérő, ami azért érdekes vállalkozás, mert a színház alapító tagjainak személyes élettörténeteiből meríti anyagát. A történetek, életesemények generációkon átívelve szólnak a máról, gyerekkorról, a kamaszévekről, a szülők és gyerekeik kapcsolatáról, a szülői hivatásról. Az előadás fókuszában az a kérdés áll, hogy mennyiben határozzák meg az életünket a szüleink cselekedetei és elvárásai, és hogy az évek során miként módosul a szülőkhöz és a gyerekkori élményekhez fűződő viszonyunk.

Az ifjúsági előadás forgatókönyvét Czukor Balázs és Surányi Nóra írta. A tervező Orosz Klaudia, a zene és látvány Gutema Dávid és Mikulán Dávid munkája. A Czukor Balázs rendezte előadás főbb szerepeit a Kolibri „nagy öregjei": Bodnár Zoltán, Farkas Éva, Gazdag László, Kormos Gyula, Meixler Ildikó, Mult István, Németh Tibor, Sallai Virág, Szívós Károly, Tisza Bea és Török Ágnes játsszák.
Az előadást a Kolibri többi előadásához hasonlóan drámafoglalkozás követi, amelyen az alkotók a nézőkkel együtt keresik a választ az előadás felvetette kérdésekre. A színházi nevelési program (és az előadás mozgásainak) tervezője Gyevi-Bíró Eszter.

 

Bábszínház 7x – Budapest Bábszínház (2017. október 28. 16.00)

 

Nemcsak fiataloknak szól a Budapest Bábszínház most induló sorozata, amely a kortárs bábszínház esztétikájával, műfajaival, technikáival szeretné megismertetni a nézőket.

„Minden, amit nézőként tudni akartál a bábszínházról, de soha nem volt alkalmad megkérdezni" – szól a sorozat jelmondata. „Most elmeséljük, megmutatjuk – és közösen ki is próbáljuk" – teszi hozzá az ajánló, amely interaktív bevezetést ígér a bábművészet rejtelmeibe. A sorozat hét részére a következő hét hónap utolsó szombatján kerül sor. Az események szerkesztője és játékmestere Gimesi Dóra és Végvári Viktória.

 

budapest-babszinhaz-acs-gimesi

Ács Norbert és Gimesi Dóra

 

Az első alkalommal az az alapkérdés kerül terítékre, hogy tulajdonképpen mi is báb. A bábjáték esztétikájába Gimesi Dóra és Hoffer Károly vezeti be az érdeklődőket. A későbbiekben szó lesz a bábtervezésről és bábkészítésről (Hoffer Károly, Palya Gábor), a vásári bábjátékokról (Ács Norbert, Barna Zsombor, Tatai Zsolt), az árnyjátékokról (Bánky Eszter, Blasek Györgyi, Kemény István), a tárgyjátékokról (Ellinger Edina, Pájer Alma), a bunkrakuról (Bánky Eszter, Tatai Zsolt, Teszárek Csaba) és a kortárs bábszínházi törekvésekről (Hoffer Károly, Spiegl Anna, Szolár Tibor).

 

XIV. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó (2017. október 27–28. Budakalász; október 29. Dunabogdány)

 

A hétvégén kerül sor Kalászi Kortárs Tánctalálkozóra, amely idén ünnepli 15. születésnapját. A budakalászi Kós Károly Művelődési Ház / Kalászi Faluház indulása óta befogadta a Duna Táncműhely előadásait. Majd az évek során erősödött az igény, hogy más kortárs táncelőadások is láthatóak legyenek a Faluházban, így született meg a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó. Ez a rendezvény fokozatosan a régió egyik legfontosabb kulturális eseményévé vált, annyira, hogy az idén ki is lép Budakalászról, és Dunabogdányban is látható lesz a fesztivál egyik előadása.

A találkozón eleinte olyan progresszív előadások voltak láthatók, amelyek valamilyen formában a néptánchoz nyúltak vissza. Ez a szándék ma is a fesztivál gerincét alkotja, de némileg szélesedett a találkozó palettája: ma már nemcsak a néptáncra, hanem más tradicionális mozgásformákra épülő kortárs táncelőadások is bekerülnek a programba.

 

kalaszi-tanctalalkozo-2017 plakat-fel

 

2012 óta vannak jelen a fesztiválon a gyerekeknek és kamaszoknak szóló előadások is. Ebben az évben is egy gyerekelőadás lesz a fesztivál első programja: a Duna Táncműhely adja elő Juhász Zsolt Álom, álom, kitalálom című koreográfiáját, amely Palya Bea azonos című meselemezére készült. Az előadáshoz kapcsolódóan a Káva Kulturális Műhely drámafoglalkozást is tart a gyerekeknek. (A Duna Táncműhely és a Káva 2018-ban közös színházi nevelési előadást fog létrehozni.)

Az első nap estéjén két fiatal alkotó, ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila darabja, a Test-Vér című néptánc ihlette kortárs produkció látható. A második nap kerül sorra a Kortárs/néptánc gála, amelyen fellépnek a Magyar Állami Népi Együttes szólistái, és bemutatkozik két budakalászi amatőr tánctársulat is: a néptáncot képviselő Lenvirág Táncegyüttes és a modern táncot képviselő Cassandra Táncegyüttes. Szerepel még a gála programjában Cuhorka Emese és Fülöp László Anyádék rajtam keresnek című előadása is. A második nap estéjén Góbi Rita szólóelőadása, a Reptében szerepel a programban, amely az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzol.

 

gobi-rita-repteben

Góbi Rita: Reptében

 

A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó zárónapján Dunabodgányban kerül bemutatásra a Duna Táncműhely előadása, az Otthon. Az előadás középpontjában az otthontalanság érzete áll, amelyet egy család történetén keresztül általános érvénnyel, koroktól függetlenül ábrázol. Az előadás rendezője a fiatal erdélyi koreográfus, Györfi Csaba.

A találkozó hagyományai közé tartozik az is, hogy a táncelőadások mellett más műfajok is képviseltetik magukat. Idén lesz irodalmi est a Szűcsinger duó közreműködésével, hallható Frenk-koncert, valamint látható Dusa Gábor fotókiállítása is, amely a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó első 15 évéből válogat. Az első két napon kerül sor Mándy Ildikó kontakt tánc workshopjára.

A fesztivál részletes programja itt olvasható.

 

Shakespeare–Mendelssohn: Szentivánéji álom – Kulcsár Noémi Tellabor és a Gyulai Várszínház produkciója a Várkert Bazárban (2017. október 28.)

 

Szombaton kerül sor a Szentivánéji álom budapesti bemutatójára. Kulcsár Noémi Shakespeare-feldolgozásának premierje még a nyáron volt a Gyulai Várszínház Shakespeare-fesztiválján.

A koreográfiában „a Szentivánéji álom összes figurája megjelenik a színpadon, így a szerelmespárok, Theseus és Hippolyta, a tündérkirály Oberon és a tündérkirálynő Titánia, és persze a mesteremberek és a pajkos Puck is. Kortárs, modern értelmezésében mai táncszínházi nyelven elevenednek meg Shakespeare alakjai, miközben Felix Mendelssohn azonos című remekművére hajszolják egymást árkon-bokron, álmon-rémálmon át" – szól az előadás ismertetője.

 

szentivaneji-kulcsar-noemi

 

Kulcsár Noémi pedig a következőket mondta a nyári premier előtt: „Minden Shakespeare-adaptációmra jellemző, hogy keresem a köztem és a mű közti belső kommunikációt – akár formailag akár tartalmilag. A Rómeó és Júliában például klasszikus táncnyelvvel indítottam, egy fordulóponton pedig kortárs nyelvezetre váltottam. Ez a váltás a zene és általában a darab tartalmára nézve is sokat adott az előadáshoz. A Macbethben pedig a báb és a tánc fúziójára koncentráltam. A Szentivánéji álomban a valóság és képzelet határát keresem. Mi az, amit valóságnak tartunk, és mitől érezzük, hogy néha kiesünk belőle. A valóság és a képzelet között gyakran éles ellentét feszül. Ez az ellentét érdekel a darab kapcsán is. Mendelssohn romantikus zenéjét használjuk, amely találkozik a kortárs tánc nyelvezetével. Ez is újabb izgalmas ellentmondásokhoz vezet."

 

Győri L. János–Győri Katalin: Menekülők – Csokonai Színház, Debrecen (2017. október 27.)

 

Tavaly ilyenkor hirdetett nyílt drámapályázatot a debreceni Csokonai Színház, Debrecen Város Önkormányzata és a Tiszántúli Református Egyházkerület. A pályázat a reformáció 500. évfordulójának méltó megünneplését célozta. A kiírás értelmében a drámák bármely olyan történelmi eseményről vagy személyiségről szólhattak, amelyek vagy akik a reformáció 500 éves történetében Debrecenhez köthetők, és az 1674-ben gályarabbá tett prédikátorok híres történetéhez hasonlóan a hit megtartó erejéről mutatnak példát.

A 45 érvényes pályamunkát öttagú zsűri bírálta el: Árkosi Árpád rendező, Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója, Dr. Szirák Péter irodalomtörténész, az Alföld folyóirat főszerkesztője és Visky András író, drámaíró, dramaturg. Az első helyet a Menekülők című darabnak ítélték, a második helyezett a Herbárium, a harmadik helyezett pedig a Harminc tallér című dráma lett. (Az első helyezett 2 millió forint, a második 1,2 millió forint, míg a harmadik 800 ezer forint jutalomban részesült.) A győztes darabok mellett még a Liliom a tövisek között és Az ítélet-idő című drámák könyvben való megjelentetését javasolta a zsűri.

 

menekulok-debrecen

Bakota Árpád, Kiss Gergely Máté

 

A győztes dráma bemutatójára most pénteken kerül sor, majd október 30-án hétfőn a darab díszelőadásával ünnepli a debreceni színház a reformáció 500. évfordulóját. A Menekülőket Győri L. János irodalomtörténész, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanára, a kollégium történetének kutatója és unokahúga, Győri Katalin közösen írta. Győri Katalin – aki jelenleg a budapesti Baár–Madas Református Gimnázium tanára – a debreceni Kollégiumban nőtt fel, hisz édesapja jelenleg is az ott működő gimnázium igazgatója.

A Menekülők 1660-ban, Várad eleste után játszódik, amikor a váradi diákok a török dúlást követően Martonfalvi György professzor vezetésével Debrecenbe menekülnek. Ezzel válik a Debreceni Kollégium az „ország iskolájává". Az 1600-as évek második felében a Kollégium komoly nehézségekkel küzd. A diákoknak nincs elegendő élelmük és megfelelő szálláshelyük, állandóak a diáklázadások, fegyveres összeütközések. A török által megsarcolt, kizsigerelt város számára még a megélhetés és saját kollégiumának fenntartása is nagy nehézség, s egy ilyen helyzetben kell a város vezetőinek és a közösség egészének helytállnia, amikor a menekültek befogadásáról van szó.

A dráma a váradiak befogadásának dilemmájáról, illetve a közvélemény által korábban súlyosan félreismert Lippai professzor és Lippainé tragikus sorsáról szól.

A darabot Visky Andrej állítja színpadra. A dramaturgiai munkában édesapja, Visky András volt segítségére, a főbb szerepekben Kiss Gergely Máté, Bacsa Ildikó, Papp István, Kránicz Richárd, Bakota Árpád és Újhelyi Kinga látható. „Szándékunk szerint az előadás egy példázatot állít elénk: nem időutazásra hívjuk tehát a nézőt, hanem egy példabeszéd közös megfejtésére. Meggyőződésünk, hogy a színház a közös gondolkodás kitüntetett tere: az előadás nem a színpadon, hanem mindannyiunk lelkében fejeződik be" – ajánlja az előadást a nézőknek Visky András.

 

Heti ajánlónk második része

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK