Papír-forma

Bartal Kiss–Mátravölgyi: Emberke

Gazdag programot kínált a IV. Nemzetközi Kortárs Bábművészeti Fesztivál, amelyet az egri Harlekin Bábszínház szervezett. Egyrészt lengyel, cseh, szlovák és erdélyi főiskolások mutatták be produkcióikat. Mindezt a bábszínházi képzésről folyó beszélgetések, illetve workshopok egészítették ki. Emellett több báb- és gyerekszínházi társulat is bemutatta előadását. Így került sor a Szabadkai Gyermekszínház egri fellépésére is.
Balassa Eszter | 08. 04. 10.

Egy asztal, négy szék és egy doboz – ennyi látható a homályos színpadon, amikor egyszercsak begurul a színre egy labda. Majd lassan megjelenik négy fiatalember: két férfi, két nő. Ők játszanak az összegyűrt papírból készült labdával és az egyszer pillekönnyű, máskor ólomsúlyú dobozzal. Láthatóan jól szórakoznak, miközben a nézők is érdeklődéssel figyelik őket. Majd új játékba kezdenek: mint négy unatkozó gyermek-isten, pusztán kedvtelésből teremtenek egy életet, egy kicsiny papírgalacsin-babát. A négy szabadkai fiatal Bartal Kiss Rita vezetésével Mátravölgyi Ákos ötlete alapján egy csodálatos előadásban mutatja be, hogy mennyi mindenre alkalmas a papír – akár egy egész élet megidézésére is.

 

Forrás: Szabadkai Gyermekszínház

Az előadás minden kelléke papírból van, és a színészek egyszerű ruháihoz hasonlóan pasztell-színűek, mégis lenyűgözően színes világot tárnak elénk a szabadkaiak. Pedig a történet is egyszerű, nincs benne semmi különösebb vagy meglepőbb, mint bármelyikünk életében: rövid jeleneteken keresztül végigkísérik egy ember fejlődésének fő állomásait a születéstől a halálig. Teszik viszont ezt kreatívan, humorosan, bűbájosan – vagyis mind a gyerekek, mind a felnőttek számára kifejezetten szórakoztatóan. Kevés kelléket használnak, de azokat sokféleképpen. Az egyszerű doboz az adott helyzettől függően szolgáltathat felületet az árnyjátékhoz, lehet a színészek kellékeinek ideiglenes tárolója vagy éppen az emberke búvóhelye. A papír megannyi felhasználási módjának lehetőségeit pedig a különböző bábtechnikák alkalmazásai során mutatják be. A már említett árnyjáték megjelenik a székek támlájára rögzített papír-vásznak mögött is, melyek más jelenetekben paravánként szolgálnak a papírmasé-bábokkal játszó színészek számára. De leggyakrabban paraván nélkül, az asztalon mozgatják, keltik életre az emberke fejlődésével, növekedésével együtt változó bábukat.

 

Forrás: Szabadkai Gyermekszínház

Artikulált beszéd nincsen az előadásban, de érzéseket kifejező, hangulatfestő gügyögések, motyogások gazdagítják hanggal a látványt. Mindig az a színész a hangja is az emberkének, aki az adott jelenetben éppen a mozgatója. És mivel nem takarja őket paraván, természetesen és elkerülhetetlenül ilyenkor a játszó mimikája kissé hangsúlyosabbá válik, mint maga az arctalan baba – de ez a máskor zavaró, hibás megoldás itt inkább gazdagítja az élményt. Akik éppen nem az emberke szerepét játsszák, azok felváltva szülei és pajtásai a kis figurának. De ahogy cseperedik hősünk, úgy jelennek meg más bábszereplők is: egy szórakozóhely tömegét leporelló-figurák jelképezik, akik közül kiválik egy lány alak – az első szerelem. Vele és a felnőtté válással együtt, ahogy kitágul a világ, úgy lesz minden egyre színesebb. Az új élményeket már egy hatalmas könyv – az élet könyvének – színes lapjai mutatják be, illusztrálják. Az emberkéből szép lassan ember lesz, és családot alapít – a négy játszó pedig elengedi a kezét, útjára bocsátja. Nem marad más, csak az asztal, rajta egy doboz és mellette négy szék – rajtuk két férfi és két nő. Megpihennek kissé a játék-élet után, de nem sokáig bírják a tétlenséget. Mielőtt unatkozni kezdenének, a dobozból újabb méretes papírgalacsin kerül elő – szemük felcsillan: kezdődhet elölről a játék.

 

 

Bartal Kiss Rita–Mátravölgyi Ákos: Emberke

Tervező: Mátravölgyi Ákos

Rendező: Bartal Kiss Rita

Szereplők: Budanov Sz. Márta, Gál Elvira, Gregus Zoltán, Szloboda Tibor