Az értelmiségi létezés vége?

Ascher Tamással beszélget Sándor L. István

Ascher Tamás legújabb előadásából, a Dilettánsokból visszanézve trilógiává áll össze a rendező utóbbi három munkája, melyet a Katona József Színházban készített. 2009 áprilisában mutatták be Knut Hamsun regényének, az Éhségnek az adaptációját a Kamrában. 2010 áprilisában került először színpadra Marivaux darabja, A szerelem diadala a Katonában. Ugyanitt volt a Dilettánsok premierje 2011 áprilisában. (Flaubert Bouvard és Péchuchet című regényét – akárcsak Knut Hamsun művét – Forgách András alkalmazta színpadra.) Ascher Tamással a három előadásról 2011. májusában beszélgetett Sándor L. István.
Sándor L. István

 

 

A szabadság csonkított formája

 

– A Katonában rendezett utóbbi három előadásod  ugyanarról beszél: az értelmiségi létezés válságáról, aér Dilettánsok pedig a végéről. Te is így látod, ez a három előadás trilógiát alkot?

– Utólag. Rendezés közben  nem volt bennem ilyen összefoglaló szándék. Egyszerűen csak csináltam, ami izgatott.  Sosem eszmékből indulok ki, inkább az adott körülményekből. De az kétségtelen, hogy mindhárom előadás középpontjában az értelmiségi létezés áll,  a kapcsolódó anomáliák főleg.

– Ezt hogy érted?

– Az értelmiségi létezésnek valamilyen szélsőséges állapota jelenik meg bennük. Az Éhség főszereplője végzetesen lecsúszott helyzetbe kerül, amiben ráadásul az éhezés és a kitaszítottság épphogy ihletforrásként hat számára, ez inspirálja írásra a főhőst. A szerelem diadala középpontjában egy   elefántcsonttoronyba zárkózó  filozófus áll. Az ő eltökélt magányának egyfajta politikai aurája van: a titkos trónörököst rejtegeti, és ezért rettenetes felsőbbségtudat, a kiválasztottság érzése tölti el.    Ez a figura erősen karikaturisztikus  nemcsak az előadásban, az írott darabban is: a hétköznapi életben gyakorlatlan, elkényeztetett, monumentális egóval bíró írástudó típusa.

A Dilettánsokban az extrém tudásvágy, az élet megismerésének, a világmindenség felfedezésének túlhajtott igénye hoz létre szélsőséges helyzetet.  Két különc kutató egy furcsa laboratóriumban a világmindenség összes jelenségének mindenféle dokumentumait próbálja felhalmozni abban a hitben,hogy gyűjteményük birtokában megértik majd a lét mozgatórugóit...Tehát mindhárom darab értelmiségi figuráiban van valami különleges, bolondos, sőt,őrült elem. Ezen az alapon valóban összekapcsolható a három darab.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/8. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 09. 29. | Nyomtatás |