Egy órányi apokalipszis

Mozart: Requiem – Badora Dance Company

A világirodalom több klasszikusának adaptációja után az egri Badora Dance Company ezúttal a klasszikus zene egyik ikonikus zeneművére, Mozart Requiemjére készített koreográfiát. A 2010 tavaszán bemutatott darab ebben az évadban a Gárdonyi Géza Színház bérletes előadásai között szerepel.

Barta Edit

Az egri színház tánctagozatából alakult, Barta Dóra vezette társulat közel két éve létezik ebben a formában. Előadásaikból világosan kitetszik, hogy a társulatvezetőnek van arra koncepciója, hogy az adott intézményi kereteken belül miképp kívánja a kortárs táncot közel hozni a közönséghez. Eddigi bemutatóik többségükben a világirodalom klasszikusainak (Shakespeare, Lorca, Hoffmann, a kortársak közül Bret Easton Ellis) műveit fogalmazzák újra a kortárs tánc nyelvén. Rajtuk keresztül próbálja „kedvezőbb színben” feltüntetni és megszerettetni a kortárs táncot, hogy ledöntse a műfajhoz kapcsolódó téveszméket és előítéleteket, amik valljuk be, a mai napig a műfajt övezik. E merőben szimpatikus törekvés mögül felsejlik a pedagógiai szándék. Ennél már csak az izgalmasabb, hogy mennyiben sikerül a társulatvezető-koreográfusnak megvalósítani a szándékait?

A Reqiuem ismét egy klasszikust, ezúttal egy zenei remekművet ír táncszínpadra. Barta Dóra koreográfiája megtartja a requiem évszázados formáját, ám azt aktuális tartalommal tölti meg: a gyászmise itt és most a Földnek s a Földért szól. Az előadás tágabb értelemben vett témája földgolyónk pusztulása, s az emberiség felelősségrevonása önző tettei miatt. A nagyszabású témafelvetéshez a koreográfus Gróf Gyulával közösen „falanszter” jellegű díszletet álmodott: az előadás állandó díszleteleme négy, hatalmas jégkockába fagyott próbababa, s a színpadra különböző irányból érkező olajoshordók, melyeket a táncosok olykor meglengetnek a fejünk fölött. Az olajoshordónak az előadásban kulcsszerepe lesz: az előadás kezdetén egy narancssárga kukásnadrágos táncost látunk, aki ezeket a hordókat tologatja ki-be, a zárójelenetben ugyanő egy „megmerevedett” és egymáshoz kulcsolódott táncospárt helyez bele a hordóba.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/1-2. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 03. 5. | Nyomtatás |